
Verschil tussen HSP en AD(H)D
AD(H)D en HSP: Wat is het Verschil?
Veel mensen verwarren ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en HSP (Highly Sensitive Person) met elkaar, omdat sommige symptomen op elkaar kunnen lijken. Hoewel er overlap kan zijn, zijn er ook wezenlijke verschillen. In deze blog leg ik de verschillen tussen HSP en ADHD uit.
Wat is ADHD?
ADHD is een neurobiologische aandoening die wordt gekenmerkt door problemen met aandacht, impulsiviteit en soms hyperactiviteit. Mensen met ADHD kunnen:
- · Moeite hebben met concentreren: Ze raken snel afgeleid en vergeten vaak details.
- · Impulsief gedrag vertonen: Handelen zonder na te denken over de gevolgen.
- · Hyperactief zijn: Vooral bij ADHD (en minder bij ADD) kunnen ze voortdurend in beweging zijn.
Wat is HSP?
HSP staat voor Highly Sensitive Person. Het verwijst naar een persoonlijkheidskenmerk waarbij iemand bijzonder gevoelig is voor zintuiglijke en emotionele prikkels. Kenmerken zijn:
- · Sterke reacties op prikkels: HSP's kunnen gevoelig zijn voor geluiden, geuren en andere zintuiglijke input.
- · Diepe verwerking van indrukken: Ze denken vaak diep na over dingen en ervaren emoties intens.
- · Verhoogd empathisch vermogen: Ze voelen de emoties van anderen vaak sterk aan en kunnen snel overweldigd raken door drukke omgevingen.
Hoe lijken ADHD en HSP op elkaar?
Het kan lastig zijn om ADHD en HSP uit elkaar te houden, omdat ze in sommige opzichten vergelijkbaar zijn. Het kan ook nog samen voorkomen. Zowel mensen met ADHD als HSP's kunnen overprikkeld raken in drukke of chaotische situaties. Maar de reden en manier waarop deze overprikkeling zich voordoet, verschillen:
-Bij ADHD: Overprikkeling komt vaak voort uit problemen met aandacht en impulsiviteit. Iemand met ADHD kan moeite hebben om zich te concentreren in een drukke omgeving, wat hun symptomen kan verergeren. Daarnaast hebben mensen met ADHD meer moeite met tijdsbesef en bijvoorbeeld plannen omdat zij een tragere informatieverwerking hebben. Ze hebben daarnaast een minder goed kortetermijngeheugen, waardoor ze sneller chaotisch en vergeetachtig zijn.
-Bij HSP: Overprikkeling gebeurt omdat HSP's een hogere gevoeligheid hebben voor zintuiglijke stimuli. Dit gebeurt onafhankelijk van hoe druk of rustig de omgeving is. HSP's kunnen zelfs in een rustige omgeving overprikkeld raken als ze veel prikkels verwerken. De informatieverwerking bij een HSP’er gaat diepgaander en zij zijn over het algemeen minder chaotisch.
Mijn Visie
Gabor Maté, een arts die bekend staat om zijn holistische kijk op psychische aandoeningen, biedt interessante inzichten. Ik vind zijn visie bijzonder waardevol. Hij ziet ADHD niet alleen als een neurobiologische stoornis, maar ook als iets dat beïnvloed kan worden door emotionele en omgevingsfactoren. Maté legt uit dat stress en een onveilige opvoeding een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling en verergering van ADHD-symptomen.
Zijn visie sluit aan bij de ervaringen van HSP's. Maté suggereert dat zowel ADHD- als HSP-symptomen beïnvloed kunnen worden door stress en emotionele factoren. Waar ADHD vaak te maken heeft met aandachts- en impulscontrole, kunnen HSP's overprikkeling en diepgaande emotionele reacties ervaren door hun verhoogde gevoeligheid. Als je meer wilt weten, raad ik je aan om zijn boek Het Verstrooide Brein te lezen.
Conclusie
Hoewel ADHD en HSP overeenkomsten lijken te hebben, zijn er zeker verschillen. ADHD draait om aandachtsproblemen en impulsiviteit, terwijl HSP te maken heeft met een verhoogde gevoeligheid voor prikkels en diepere emotionele verwerking.
Of je nu te maken hebt met ADHD, HSP, of beide, het is belangrijk om te begrijpen hoe deze ervaringen jouw leven beïnvloeden en wat je kunt doen om je beter te voelen en functioneren.
De symptomen van zowel AD(H)D en van HSP kunnen verminderd worden door een gezonde leefstijl. Voor mij maakt het labeltje niet veel uit. Ik kijk naar jou als persoon en wat jij nodig hebt om het beste te functioneren!
Liefs,
Volg je mij al op instagram? Ik deel hier leefstijltips om te leren omgaan met je hoogsensitiviteit. Zeker de moeite waard om te gaan volgen!