Hoogsensitiviteit, wat is het eigenlijk?

Er bestaan nog veel misverstanden over hoogsensitiviteit. Gelukkig krijgt het onderwerp steeds meer aandacht, maar het wordt vaak nog afgedaan als een trend, zweverig, zwakte of aanstellerij. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat hoogsensitiviteit eigenlijk is. Hoogsensitiviteit is geen modeverschijnsel. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat hoogsensitiviteit echt bestaat. Hoogsensitieve mensen hebben een anders werkend brein en zenuwstelsel dan niet-hoogsensitieve mensen. HSP’s verwerken informatie dieper en leggen sneller verbanden. Ze zien niet alleen de details, maar ook het grotere plaatje.

Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk en geen stoornis. Het is een onderdeel van wie je bent. Je denkt en voelt anders dan anderen en je lichaam werkt anders.

Het is goed om je bewust te zijn van het feit dat je lichaam anders werkt dan de meerderheid van de mensen. Je hoeft je niet helemaal te identificeren met je HSP of andere diagnostiek. Zodra je snapt hoe je lichaam werkt kun je de labels of diagnoses weer loslaten. Iedereen is verschillend maar wel gelijkwaardig! 



“Enkele kenmerken van HSP: een sterk rechtvaardigheidsgevoel, goed ontwikkeld empathisch vermogen, diepgaande informatieverwerking, een grote opmerkzaamheid voor details, contextgevoelig en een sterke intuïtie."


Belemmering of kwaliteit?

Of je last hebt van je hoogsensitiviteit of juist je kwaliteiten kan inzetten is afhankelijk van de omgeving waarin je je bevindt. Hierbij spelen opvoeding, cultuur, context en geslacht allemaal een rol. Er zijn evenveel mannen als vrouwen met HSP. Er rust meer een taboe op gevoeligheid bij mannen, waardoor zij mogelijk eerder vanuit schaamte hun gevoeligheid ontkennen.

Wanneer je omgeving weinig begrip toont voor je gevoeligheid, bestaat het risico dat je jezelf meer gaat afsluiten voor je gevoeligheid en je minder lichaamsbewust wordt. Dit kan leiden tot een afvlakking van je gevoelens en het niet meer herkennen van je hoogsensitiviteit. Je kan dan ook helemaal niet meer herkennen wat je eigenlijk leuk vindt of goed weten wie je bent. Je hebt je dan langere tijd aangepast aan de verwachtingen van anderen.

Naast de HSP eigenschappen kan je ook nog een extreme drang naar prikkels, nieuwe ervaringen/ uitdagingen hebben. Die personen worden ook wel high sensation seekers genoemd.  
Wanneer je een hoogsensitieve, high sensation seeker(HSP/HSS) bent kan je snel verveeld raken bij teveel routine en structuur. Je neemt sneller risico’s en hebt sneller behoefte aan veranderingen. De risico’s die je neemt zijn wel altijd goed overwogen. Het is dus voor deze groep mensen ook belangrijk om nieuwe prikkels op te zoeken. Voor veel HSP/HSS is het een uitdaging om hier balans in te vinden.

Mensen denken bij hoogsensitiviteit snel aan overprikkelde of overgevoelige personen. Dit zijn geen specifieke HSP eigenschappen. Iedereen kan overprikkeld raken door te weinig rust en herstel. Wanneer je alleen overprikkeld bent, betekent dit niet dat je ook hoogsensitief bent.

Als HPS'er ben je wel gevoeliger voor overprikkeling en chronische stress maar met de juiste leefstijl kan je stress en overprikkeling (of onderprikkeling bij HSS) voorkomen.



Gevoelige mensen moeten gekoesterd worden. Ik vind de ongevoeligheid van de wereld problematischer - Psychiater Dirk de Wachter